Copyright © 2022
Studio Saar

Set deep in the Aravali hills, this large rural home for a multi - generational joint family is built just below the top of a hill. Gaining access to wide vistas and a perpetual breeze. The house is oriented to this breeze and away from the large sunlight, nestled again s t the hill to the south. Built from local mate rials, it recalls the wide verandas of colonial homes and the idea of the Angan at the centre of the home. Reimagined as the family room and the pool deck.

This part of India is water parched already. It was critical that we retain all th e rainwater and try to run the home with this. Every drop of run off is collected, filtered and stored removing the need to pull ground water for the home. This will be an off - grid site with solar and biomass power generation and passive cooling strategies using extensive verandas and the prevailing wind.

A Private Residence

Date: On Site
Client: Undisclosed
Structural Engineers: AMI Engineers